5 Κλειδιά για Έναν Καλύτερο Χωρισμό

5 klidia gia kalytero chorismo

5 Κλειδιά για Έναν Καλύτερο Χωρισμό

Όταν ένας γάμος ή μια πολυετής σχέση φτάνει στο τέλος της είναι φυσικό να βλέπουμε παντού πόρτες κλειστές. Όλα όσα επενδύσαμε, όλα όσα αγαπήσαμε, γελάσαμε, συνδεθήκαμε μαζί τους τώρα φαίνονται σαν μια παλιά στοιχειωμένη έπαυλη. Κι είναι τόσο δύσκολο να ανοίξουμε την καγκελόπορτα και να περάσουμε στα άδυτά της…  Γιατί όχι μόνο βάλαμε λουκέτο, αλλά ρίξαμε και στη λίμνη το κλειδί…

Είτε πρόκειται για διαζύγιο, είτε πρόκειται για χωρισμό, είτε έχεις παιδιά, είτε όχι, υπάρχουν σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου ορισμένα συναισθήματα που σε συντροφεύουν. Ο πόνος, η θλίψη, η απογοήτευση, το άδειασμα, το κενό. Κι εκείνη η καγκελόπορτα παραμένει κλειστή και κάνεις τα πάντα για να μην την ξανασκεφτείς. Κάνεις τα πάντα για να μη ξαναπεράσεις ποτέ ούτε απ’ έξω… Γιατί αυτός σου φαίνεται ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσεις.

Ένας χωρισμός είναι μια τέτοια τραυματική εμπειρία που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου. Το ξέρω. Σε καταλαβαίνω. Το έχω περάσει.

Πώς θα ένιωθες όμως αν σου έλεγα ότι υπάρχουν 4 κλειδιά για να μπορέσεις να διαχειριστείς τον χωρισμό σου καλύτερα; Τι θα σκεφτόσουν αν σου έλεγα ότι μπορείς κι εσύ, μόνος σου να φτιάξεις όσα κλειδιά νιώθεις ότι χρειάζεσαι για να αποτινάξεις αυτό το αίσθημα του κενού;

Αν θες να τα ανακαλύψεις συνέχισε να διαβάζεις κι έλα μαζί μου…

To Κλειδί της Οπτικής

Χώρισες και απεγνωσμένος/-η βρίσκεσαι στο σπίτι της φίλης ή του φίλου σου, για έβδομη συνεχόμενη μέρα, μιλώντας ξανά και ξανά, για το πως έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ. Ξαναζείς τις άσχημες στιγμές. Ξαναζείς τις καλές στιγμές. Τις ξαναζείς. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι μιλάς ακατάπαυστα για το παρελθόν. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι όλη σου η προσοχή, όλη σου η ενέργεια είναι στο παρελθόν. Γιατί αυτή την οπτική επέλεξες να έχεις. Μα πως γίνεται όταν όλη σου η προσοχή είναι στραμμένη στο παρελθόν ξαναζώντας κάθε στιγμή, να βρεις τον τρόπο να προχωρήσεις μπροστά; Είναι αδύνατον! Το σήμα που δίνεις στον εγκέφαλό σου, είναι να ξαναζεί συναισθήματα του παρελθόντος γιατί δε μπορεί να διαχωρίσει τη φαντασιακή αφήγηση από το βίωμα της πραγματικότητάς σου.

Αν θέλεις να ανασάνεις ξανά, αν θέλεις να βγεις μέσα από το φαύλο κύκλο του παρελθόντος άλλαξε την οπτική σου. Άλλαξε το πού και το πώς εστιάζεις. Κι είναι τόσο εύκολο. Απλά, αποφασίζεις και το βλέπεις αλλιώς! Διαχώρισε τη λύση από το πρόβλημα. Τη νέα ζωή που ανοίγεται μπροστά σου από το παρελθόν.

Όπως είπε και ο Tom Robbins: «Μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα, αλλάζοντας τον τρόπο που την αντιλαμβάνεσαι».

Το Κλειδί της Εμπιστοσύνης

Σε καταλαβαίνω όταν λες ότι δε θέλεις να προσπαθήσεις, ότι δε μπορείς να εμπιστευτείς ξανά, να μπεις σε μια νέα σχέση. Και είναι οκ! Μα άφησέ με να σε ρωτήσω αυτό. Πότε ήταν η τελευταία φορά που συνδέθηκες ουσιαστικά με τον εαυτό σου; Αν εμπιστοσύνη σημαίνει να έχω την πίστη για να στηριχτώ πάνω σε κάποιον, πόση πίστη έχεις στον ίδιο σου τον εαυτό; Πόσο πολύ μπορείς να στηριχτείς πάνω του; Μπορεί να έχεις χωρίσει και να νιώθεις ότι δεν ανήκεις πουθενά, αλλάζοντας όμως μόνο την οπτική σου, θα αντιληφθείς ότι έχεις να ανήκεις. Ανήκεις σε εσένα τον ίδιο. Και τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ήρθε η στιγμή να συνδεθείς με εσένα. Να αντιληφθείς ότι ο εσωτερικός σου κύκλος χρειάζεται έναν εαυτό με πίστη που να μπορεί να στηριχτεί στα δικά του πόδια. Χωρίς δεκανίκια. Αν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, τότε θα ξέρεις πως να προχωρήσεις στη ζωή σου.

Το Κλειδί της Ευγνωμοσύνης

Όσος πόνος κι αν έχει προκληθεί, όση απογοήτευση, όση θλίψη κι αν αισθάνεσαι, υπάρχει ένα κλειδί ακόμη που θα σε φέρει πιο κοντά σε εσένα. Κι είναι αυτό της Ευγνωμοσύνης. Ξέρω ότι σου ζητάω πολλά. Μα διαβάζεις αυτό το άρθρο επειδή θέλεις να βρεις τον τρόπο, σωστά; Και για να συνεχίζεις, πάει να πει ότι το θέλεις πραγματικά. Ότι δε φοβάσαι πια να ανασύρεις το κλειδί από τη λίμνη και να ανοίξεις την καγκελόπορτα.  Ότι δε φοβάσαι να σταθείς απέναντι στα λάθη του παρελθόντος, στις άσχημες στιγμές, αλλά και στις στιγμές εκείνες που σε έκαναν να νιώθεις ευτυχία, αγάπη, αρμονία, ξεγνοιασιά. Όσο κι αν θέλεις να με πείσεις ότι αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε παρακαλώ κάνε αυτό. Βρες ένα ήσυχο μέρος, κλείσε τα μάτια, συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και ταξίδεψε. Ταξίδεψε στις όμορφες στιγμές – ξέρω ότι σε πονάει-. Αναγνώρισέ τες. Νιώσε τες ξανά και με σεβασμό στο συναίσθημά σου, με σεβασμό στον άνθρωπο που τις μοιράστηκες νιώσε ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη για όσα σκεφτήκατε, για όσα ονειρευτήκατε, για όσα αγαπήσατε. Ευγνωμοσύνη για εσένα τον ίδιο/την ίδια που μπόρεσες να είσαι σε μια σχέση και που βρήκες το θάρρος να βγεις από αυτήν. Ευγνωμοσύνη που συνεχίζεις να αναπνέεις – έστω και ρηχά-, ευγνωμοσύνη που κάθε πρωί τραβάς τις κουρτίνες και βλέπεις τον ήλιο, βλέπεις ένα χαμόγελο, ένα χάδι από ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Δεν είσαι μόνος/μόνη. Νιώσε το! Η ευγνωμοσύνη είναι ένα δώρο. Μην το κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου το!

Το Κλειδί της Υπευθυνότητας

Είναι πολύ εύκολο, ειδικά μετά από ένα χωρισμό, να ρίχνουμε το βάρος, την ευθύνη, το φταίξιμο στον/στην πρώην σύντροφό μας. Αν δεν αναλάβεις την ευθύνη που σου αναλογεί, πως θα προχωρήσεις μπροστά; Πως θα περπατήσεις το μονοπάτι της αυτοεξέλιξής σου; Αν είσαι ενήλικας, συμπεριφέρσου ως τέτοιος! Δείξε την ωριμότητα της ανάληψης ευθύνης… Με την υπευθυνότητα προετοιμάζεις τον εαυτό σου για να γίνεις leader στη ζωή σου. Να δείξεις σεβασμό και ωριμότητα. Να μπορείς σε μια επόμενη σχέση να μπεις με ενσυναίσθηση. Μην καθυστερείς λοιπόν. Γίνε ο ηγέτης του εαυτού σου. Επειδή πολύ απλά μπορείς!

Το Κλειδί της Αποδοχής

Ποια είναι η αλήθεια που κρύβεται μέσα σου; Όντως σου λείπει; Τι είναι αυτό που σου λείπει; Αναγνώρισέ το. Είναι αυτός/αυτή, είναι το χαμόγελό του/της; Είναι το χιούμορ του/της; Είναι ο τρόπος που σε κοιτούσε; Είναι η συνήθεια; Είναι ο κοινωνικός περίγυρος που σας ήθελε μαζί; Είναι οι κοινές παρέες; Κάνε μια ειλικρινή συζήτηση με εσένα. Μου άρεσε η συμπεριφορά του/της; Τον/την εμπιστεύομαι αν γυρίσει; Ποιος/ποια θα έχω γίνει αν γυρίσει; Αντέχω να το ξαναπεράσω; Να είσαι ειλικρινής στις απαντήσεις. 

Τη στιγμή που θα αναγνωρίσεις τι πραγματικά σου λείπει, αυτόματα θα αποδεχθείς την αλήθεια σου. Όσο πιο κοντά στην αλήθεια σου φτάσεις τόσο πιο κοντά θα βρεθείς στη σύνδεση με τον εαυτό σου. Κι ο εαυτός σου είναι ο μόνος που θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να έχεις αποδεχθεί. Αυτός είναι που σε κάθε ανάσα σου είναι παρόν. Αγκάλιασέ τον, δώσε του την ευκαιρία να σου δείξει την ανιδιοτελή αγάπη του και να είσαι βέβαιος/ή, όταν όλα αυτά συμβούν θα είσαι έτοιμη/ός να μοιραστείς όλα τα συναισθήματα χαράς, αγάπης, ευτυχίας με τον νέο σου σύντροφο.

Τα 5 Κλειδιά είναι στη διάθεσή σου ώστε να δημιουργήσεις το επόμενο βήμα στη ζωή σου. Ένα βήμα που θα είναι σταθερό, βέβαιο, με γνώση και αγάπη. Αν θες να είσαι ένας τέτοιος άνθρωπος, αν θες να είσαι ένας τέτοιος εαυτός δεν έχεις άλλο από το να πάρεις την απόφαση! Δεν έχεις άλλο από το να κάνεις την επιλογή. Γιατί η ζωή είναι εδώ. Είναι τώρα. Είναι στα χέρια σου και σου ανήκει! Μην παίρνεις αναβολή. Πάρε απόφαση! Και όπως έλεγε και ο J.D.Rockfeller Junior: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο ευχάριστο από μια ζωή, αφιερωμένη στην ευχαρίστηση»

Άλλα άρθρα